Jak naostrzyć nóż kieszonkowy?

Jak naostrzyć nóż kieszonkowy? polerowanie, szlifowanie, polowanie

Poznaj podstawy ostrzenia za pomocą kamieni lub systemu ostrzenia z prowadnicą Mój pierwszy scyzoryk dostałem w wieku pięciu lat i nie zajęło mi dużo czasu, by stwierdzić: „Hej, to już nie tnie tak dobrze”. Minęło jednak kilka lat, zanim zacząłem na poważnie dbać o to, by scyzoryk był ostry przez cały czas. Tępy scyzoryk jest frustrujący i prawie bezużyteczny. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak naostrzyć scyzoryk, przedstawię ci dwie niezawodne metody, których zawsze używam jako profesjonalny ostrzarz noży i miłośnik outdooru.

Dobra wiadomość: Obecnie na rynku dostępnych jest tak wiele ostrzałek do noży, że masz wiele opcji. Zła wiadomość: Istnieje tak wiele opcji, że może być trudno dowiedzieć się, od czego zacząć. Skorzystaj z tego przewodnika.

Jak naostrzyć nóż kieszonkowy za pomocą kamienia

Zaczniemy od początku, a przynajmniej od tego, od czego ja zacząłem. Moim pierwszym podejściem do ostrzenia był wypróbowany i sprawdzony kamień Arkansas. Ale ta ogólna technika będzie miała zastosowanie do japońskich kamieni wodnych, kamieni Arkansas, kamieni diamentowych, kamieni ceramicznych i naprawdę każdego innego kamienia do ostrzenia, jaki można znaleźć. Niektóre kamienie będą wymagały dużej ilości wody, nawet strużki podczas ostrzenia; niektóre wymagają oleju, a niektóre nie będą wymagały niczego. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dla każdego wybranego kamienia.

Co będzie potrzebne:

  • Marker
  • Kamień do ostrzenia
  • Skórzana ostrzałka

Krok 1: Profilowanie krawędzi scyzoryka

Podczas nauki tej techniki łatwiej jest zaznaczyć całą krawędź noża markerem Sharpie. W ten sposób możesz sprawdzić, czy kąt jest prawidłowy i czy w pełni osiągasz wierzchołek krawędzi. Podczas profilowania krawędzi można wykonywać ruchy tam i z powrotem na kamieniu, aby szybko usunąć materiał. Niektórzy preferują ruchy wirowe, a inni ruchy w przód i w tył. Niezależnie od wybranego ruchu, należy pamiętać o zachowaniu stałego kąta. Jest to klucz do ostrzenia przy użyciu kamieni.

Regularnie sprawdzaj krawędź, aby sprawdzić, czy usunąłeś cały marker od czubka do pięty. Kontynuuj, aż wszystkie zwoje krawędzi i wióry znikną, a następnie przełącz się na drugą stronę i wyprofiluj ją w ten sam sposób. Przed zmianą strony sprawdź, czy na krawędzi nie ma zadziorów. Powinieneś być w stanie je wyczuć, delikatnie przeciągając palcem po krawędzi. Podczas przeciągania w kierunku nieobrabianej strony krawędź będzie gładsza, a podczas przeciągania w kierunku obrabianej strony – „chwytna”.

Krok 2: Dopracuj krawędź

Po podniesieniu zadziorów po obu stronach i usunięciu wszelkich uszkodzeń można przystąpić do udoskonalania krawędzi. Zamiast stosować technikę „wirowania” lub „tam i z powrotem” na kamieniu, przejdź na jednokierunkowe przejścia. Można je wykonywać z krawędzią „prowadzącą” lub „spływającą”. Krawędź prowadząca oznacza, że krawędź idzie do przodu „do” kamienia, a krawędź ciągnąca to krawędź odchodząca od kamienia. Każdy z tych sposobów jest akceptowalny i zadziała, pod warunkiem zachowania stałego kąta. Zrozum, że ta część wymaga praktyki. Niektórym przychodzi to łatwiej niż innym. Budowanie tej umiejętności może być frustrujące i czasochłonne, ale jest to przydatna umiejętność. Każdy dobrze wyszkolony outdoorowiec powinien znać tę metodę.

Wykonuj te udoskonalające przejścia i naprzemiennie z boku na bok, aż zadziory całkowicie znikną, a krawędź będzie taka sama, niezależnie od tego, czy przeciągniesz palcem z lewej, czy z prawej strony. Jeśli zastanawiasz się, czy utrzymujesz prawidłowy kąt, możesz ponownie zaznaczyć krawędź markerem, wykonać kilka przejść i sprawdzić. Pomoże ci to zbudować pamięć mięśniową, aby utrzymać stały kąt, aby nie wędrować zbyt płytko lub zbyt stromo. Ponadto, jeśli masz więcej niż jeden kamień, możesz przejść do drobniejszych ziaren i powtarzać ten krok, aż skończą ci się kamienie lub dopóki nie będziesz zadowolony z wydajności cięcia.

Krok 3: Szlifowanie (opcjonalnie)

Skórzany strop z dobrą mieszanką może naprawdę przenieść scyzoryk na wyższy poziom ostrości, a także utrzyma krawędź przez długi czas, aby ograniczyć czas spędzony na kamieniach do minimum. Działa to podobnie jak krok drugi z naprzemiennymi przejściami, ale krawędź zawsze musi być w tyle. Jeśli wykonasz przejście z krawędzią prowadzącą, będziesz miał ładny, duży plaster w nowym stropie. Jeśli twój nóż nie ma blokady, zachowaj szczególną ostrożność i nie używaj dużego nacisku, ponieważ nóż może zamknąć się na palcach.

Kontynuuj wykonywanie tych naprzemiennych przejść, a zobaczysz, że krawędź naprawdę zacznie błyszczeć, a nawet stanie się lustrzana (zakładając, że kamienie miały wystarczająco wysoką ziarnistość) i zobaczysz zwiększoną wydajność cięcia. Jak zawsze, utrzymuj stały kąt przejścia i utrzymuj go taki sam, jak w krokach pierwszym i drugim.

Często zadawane pytania i odpowiedzi:

  • Czy nóż może być zbyt ostry?
    Nie! Osobiście nigdy nie żałowałem, że moje noże nie są tak ostre. Nóż może mieć zbyt cienką geometrię krawędzi do danego zadania, ale nie może być zbyt ostry. Ostrze, które jest intensywnie użytkowane, lepiej nadaje się z nieco bardziej stromą geometrią krawędzi, dzięki czemu jest mniej podatne na uszkodzenia.
  • Jaki kąt jest najlepszy do ostrzenia scyzoryka?
    To naprawdę zależy od tego, do czego jest używany, ale w przypadku noża ogólnego użytku stwierdziłem, że 18 do 20 stopni na stronę to najlepsze miejsce dla trwałości i wydajności.
  • Czy tanie noże można ostrzyć?
    Zazwyczaj. Zdarzało mi się jednak natrafić na prawdziwie śmieciową stal, która po prostu nie trzymała dobrze krawędzi. Jeśli jesteś ograniczony, kup tani nóż renomowanej marki i trzymaj się z dala od noży bez nazwy ze stacji benzynowej. Kershaw za 20 dolarów ma o wiele lepszą jakość stali i obróbki cieplnej niż no-name za 10 dolarów.
  • Czy można zepsuć nóż źle go ostrząc?
    Tak. Przez lata pracy w branży ostrzenia widziałem wiele zniszczonych noży. Zwykle dzieje się tak, gdy ktoś używa szlifierki stołowej lub szlifierki taśmowej i usuwa zbyt dużo materiału lub zbyt mocno go nagrzewa i rujnuje obróbkę cieplną. Biorąc to pod uwagę, większość nieprawidłowo naostrzonych noży można uratować przy odrobinie pracy.

Końcowe przemyślenia na temat ostrzenia noży kieszonkowych

Używamy naszych scyzoryków do wszelkiego rodzaju kreatywnych zadań, a wiele z nich szybko stępi ostrze. Nie jest to jednak wymówka dla noszenia przy sobie tępego noża. Gdy już nauczysz się prawidłowo ostrzyć scyzoryk, rób to często. Regularne ostrzenie noża sprawi, że praca będzie szybsza i łatwiejsza, a nawet może przedłużyć żywotność ostrza.

Dodaj komentarz